Alergie i nietolerancje pokarmowe

 

Nadwrażliwość pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu na spożyte pokarmy. Do nadwrażliwości zalicza się alergie pokarmowe oraz nietolerancje pokarmowe.

Alergia czy nietolerancja?

Choć oba typy reakcji występują jako reakcja na spożyty pokarm to mechanizm powstawania nieprawidłowej reakcji jest zupełnie inny.

 

Mechanizm immunologiczny:

  • reakcje IgE-zależne (typ I nadwrażliwości)- Alergie pokarmowe
  • reakcje IgE-niezależne (typy II–IV nadwrażliwości)- Nietolerancja pokarmowa

Mechanizm nieimmunologiczny:

    • zaburzenia procesu trawienia niektórych składników pokarmu

 

Tabela przedstawia różnice między typami nadwrażliwości organizmu:

nietolerancje-tabela

 

 

Nietolerancje pokarmowe IgG-zależne

 

Jak powstają?

W przypadku spożycia pokarmu na który występuje nietolerancja pokarmowa IgG zależna, następuje wzrost przeciwciał klasy IgG (immunoglobulin typu G). Łączą się one z antygenami (z produktów, które powodują nadwrażliwość) i powstają w ten sposób kompleksy immunologiczne. Kompleksy te w szeregu reakcji prowadzą do powstania stanu zapalnego. W miejscu powstania stanu zapalnego wytwarzane są wolne rodniki tlenowe oraz inne substancje, które mogą uszkadzać tkanki. Taki mechanizm jest korzystny jeśli skierowany jest przeciw antygenom patogenów i prowadzą do zniwelowania choroby. Problem zaczyna się wtedy gdy mechanizm ten skierowany jest przeciw własnym tkankom lub substancjom, które są w normalnych warunkach nieszkodliwe np. żywności. Ostatni przykład to właśnie zobrazowanie nadwrażliwości pokarmowej, sklasyfikowanej jako typ III. W tym wypadku procesy zapalne mogą rozwijać się od kilku godzin nawet do kilku dni, dając niespecyficzne objawy takie jak bóle głowy, wzdęcia, naprzemienne biegunki i zaparcia, problemy dermatologiczne. Niezidentyfikowana nadwrażliwość może również powodować trudności w redukcji masy ciała oraz problemy z zajściem w ciążę i utrzymaniem jej.

Objawy nietolerancji występują dopiero po kilku godzinach lub nawet kilku dniach więc niestety najczęściej nie są kojarzone ze spożytym pokarmem. Objawy są niespecyficzne i przewlekłe więc warto zbadać na które pokarmy występuje nietolerancja aby zapobiec długotrwałym powikłaniom.

Obecnie dobrym i ogólnodostępnym rozwiązaniem diagnostycznym jest Test Food Detectiv, który za pomocą próbki krwi wykrywa produkty pokarmowe powodujące nadprodukcję przeciwciał klasy IgG.

 

  Testy na nietolerancje pokarmowe

topimage

Test FoodDetective jest szybkim testem diagnostycznym, dzięki któremu zdiagnozować można nietolerancje pokarmowe, które dają szereg niespecyficznych objawów, łącznie z utrudnieniem terapii odchudzającej.

 

Do niespecyficznych objawów nietolerancji pokarmowej należą:

 

    • Problemy ze strony układu oddechowego takie jak: nieżyt nosa, zapalenie zatok,
    • Problemy ze strony układu pokarmowego: wzdęcia, biegunki, zaparcia, zespół nadwrażliwego jelita,
    • Brak ubytku masy ciała mimo stosowanych diet i wykluczenia chorób powodujących tycie.
    • Problemy dermatologiczne: atopowe zapalenie skóry, wysypki, pokrzywka, łuszczyca.
    • Problemy z poczęciem i utrzymaniem ciąży.
    • Inne: problemy reumatologiczne, osłabienie, bóle mięśni, stany depresyjne

 

Test na nietolerancje pokarmowe – bada reakcje organizmu na 59 produktów spożywczych.

 

Test jest prosty w wykonaniu, dokładny i szybki.

 

Po otrzymaniu wyniku testu, nietolerowanie pokarmy wyklucza się z diety lub ogranicza na pewien czas, aż do poprawy stanu organizmu i wyeliminowania objawów nietolerancji.

Ważne jest, aby dieta eliminacyjna (wykluczająca pokarmy na które występuje reakcja) był sporządzona przez specjalistę – dietetyka. Zapewni to przede wszystkim wyeliminowanie wszystkich produktów i potraw na które występuje nietolerancja, zastąpienie ich alternatywnymi produktami, tak aby nie spowodować niedoborów pokarmowych.

 

Test ten został opracowany przez firmę Cambridge Nutritional Sciences (CNS) Ltd. z Wielkiej Brytanii, będącą częścią Omega Diagnostics Group PLC. CNS od 1994 r. specjalizuje się w dostarczaniu testów z zakresu chorób zakaźnych i autoimmunologicznych. Firma koncentruje się na produktach opartych na metodzie immunoenzymosorbcyjnej (ELISA), która gwarantuje pewność i wiarygodność wyników.

food-detective