Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących

 
Ciąża dla kobiety jest okresem szczególnym, w którym zdrowe odżywianie wychodzi na pierwszy plan. W tym czasie nie tylko odżywiasz swoje ciało, ale także organizm Twojego dziecka. Aby najlepiej zorganizować  ten czas, już w trakcie planowania ciąży zadbaj aby Twoja dieta była racjonalna.
 
Dobrze zbilansowana, zdrowa dieta pomoże Ci uniknąć nabrania nadprogramowych kilogramów, a po okresie karmienia pozwoli Ci wrócić do dawnej sylwetki.
 
Pomogę Ci przygotować się do tego szczególnego czasu oraz wykształcić zdrowe nawyki żywieniowe w trakcie ciąży i karmienia.
 
Pamiętaj!

  1. Nieprawidłowe żywienie w trakcie ciąży może niekorzystnie wpływać na jej przebieg i być przyczyną powikłań.
  2. Nadmierny przyrost masy ciała w ciąży to ryzyko m.in. cukrzycy ciążowej, nadciśnienia ciążowego, makrosomii (zbyt dużej masy dziecka), powikłań okołoporodowych.
  3. Niedowaga przed ciążą to ryzyko zaburzeń hormonalnych. Niedobór masy ciała lub zbyt mały jej przyrost w trakcie ciąży (u kobiet z niedowaga i masą ciała w normie) jest również przyczyną powikłań.

 

Twoja dieta powinna być zbilansowana i różnorodna.

 
W trakcie ciąży należy przestrzegać kilku ważnych zasad:
 
  1. Jesz dla dwojga, nie za dwoje
 
Jeśli do czasu ciąży odżywiałaś się zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania- nie musisz wiele zmieniać. Natomiast jeśli Twoje odżywianie było dalekie od ideału- staraj się to poprawić!

Średnie zapotrzebowanie na energię dla kobiet w wieku rozrodczym i o prawidłowej masie ciała wynosi 2000-2500 kcal/dobę. W pierwszym trymestrze ciąży Twój wydatek energetyczny nieznacznie wzrasta o 100kcal dziennie, co oznacza, że dodatkowo powinnaś spożyć średniej wielkości owoc, szklankę soku lub mleka. W drugim i trzecim trymestrze zapotrzebowanie jest nieco większe i wynosi dodatkowe 300 kcal na dzień.

tabela2
  2. Jakość nie ilość
 
Pomimo, że wydatek energetyczny w ciąży nie wzrasta znacząco, to ogromne znaczenie ma wartość odżywcza pożywienia. Zapotrzebowanie na niektóre witaminy i składniki mineralne wzrasta w trakcie ciąży nawet dwukrotnie!

Pamiętaj by Twoja dieta była bogata w kwas foliowy, witaminy z grupy B, wapń, magnez i żelazo.

Tabela po prawej stronie przedstawia najbogatsze źródła wybranych witamin i składników mineralnych.
 
 
3. Pamiętaj o urozmaiceniu!
 
Zadbaj o to by w Twojej diecie nie zabrakło produktów ze wszystkich grup żywności. Podstawą są produkty zbożowe- najlepsze,  będą te z pełnego przemiału.  Są one głównym źródłem energii w ciągu dnia. Nie zapominaj o warzywach i owocach, ponieważ są one źródłem wielu witamin i składników mineralnych, niezbędnych do budowy małego organizmu, który się w Tobie rozwija. Bardzo ważne jest dostarczenie pełnowartościowego białka w postaci chudego mięsa i produktów nabiałowych. Do potraw i sałatek dodawaj oliwę lub olej, uzupełniają one dietę w niezbędne kwasy tłuszczowe i ułatwią wchłanianie niektórych witamin.
 
  4. Nawadniaj organizm
 
W ciągu dnia najlepiej wypijaj wodę w ilości od 1,5-2 litrów. Wybieraj wodę nisko lub średnio zmineralizowaną.
 
  5. Jedz lekko
 
Staraj się przygotowywać posiłki, tak aby były pełnowartościowe i łatwostrawne. Pomoże Ci w tym, gotowanie na parze, w wodzie, w folii w piekarniku.
 
  6. Spożywaj posiłki regularnie
 
W ciągu dnia spożywaj od 5-6 nieobfitych posiłków. Staraj się zachować stałe przerwy między posiłkami.

 

OGRANICZ:

  • picie kawy i herbaty, ponieważ utrudniają one wchłanianie niektórych składników mineralnych do organizmu.
  • spożycie ciężkostrawnych, bogato tłuszczowych, smażonych potraw.
  • spożycie słodyczy.

 

UNIKAJ:

  • spożycia podrobów np. wątróbki oraz przetworów z jej dodatkiem: pasztetów, past mięsnych,
  • wszelkich preparatów ziołowych, chęć ich zażycia skonsultuj z Twoim lekarzem,
  • produktów wysoko przetworzonych, z dodatkiem konserwantów, słodzików i dużej ilości cukru,
  • tzw. nowalijek, czyli warzyw w okresie zimowym i wczesnowiosennym. Mają one dużą zawartość szkodliwych azotanów i azotynów.

Bezwzględnie zakazane:

papieros i alkohol